آموزشی, مطالب تخصصی

تجهیزات راه اندازی VoIP

تجهیزات راه اندازی ویپ

به این دلیل که، روش های بسیار متفاوتی برای پیاده سازی سیستم های تلفنی VoIP وجود دارد، در این مطلب قصد داریم تا اطلاعات کلی در رابطه با تجهیزات راه اندازی VoIP در اختیار شما قرار دهیم. تجهیزات راه اندازی VoIP به صورت کلی به دو دسته پسیو (Passive) و اکتیو (Active) تقسیم بندی می شوند، در زیر سعی می کنیم تمامی این تجهیزات را معرفی نماییم.

تجهیزات راه اندازی VoIP – پسیو

تجهیزات پسیو ویپ به کلیه تجهیزاتی گفته می شود که برای برقراری ارتباط شبکه مورد نیاز هستند و نیازی به تنظیم و کانفیگ ندارند. برای روشن شدن بهتر، به موارد زیر توجه کنید:

تجهیزات پسیو VoIP – کابل

برای برقراری شبکه کامپیوتری، شما نیازمند استفاده از کابل شبکه هستید. لذا اولین و مهم ترین پیش نیاز راه اندازی سیستم ویپ، کابل کشی شبکه است. کابل شبکه دارای استانداردها و دسته بندی های متفاوتی است. تفاوت اصلی کابل های شبکه که منجر به تفاوت در قیمت گذاری آن ها می شود عبارت اند از:

  • سرعت انتقال اطلاعات
  • میزان طول قابل استفاده کابل (برای مثال طول کابل اگر بیش از 50 متر باشد امکان نویز گرفتن وجود دارد)
  • جنس رشته سیم های کابل
  • نوع کابل از نظر ساخت که می تواند دارای فویل و شیلد باشد
  • تست یا عدم تست فلوک روی کابل

برای اطلاعات بیشتر به مطلب “استاندارد کابل شبکه” مراجعه نمایید.

تجهیزات پسیو VoIP – داکت

از آن جایی که معمولا کابل کشی شبکه در ساختمان ها از قبل انجام نشده است و مسیرهای کابل های ساختمان ظرفیت جایگیری کابل جدید ندارند، برای عبور کابل ها بایستی از داکت استفاده نمود. قیمت داکت ها با توجه به متریال به کار رفته، کشور سازنده، برند و اندازه داکت  متفاوت است.

برای اطلاعات بیشتر به مطلب “انواع داکت و داکت کشی” مراجعه نمایید.

تجهیزات پسیو VoIP – کی استون

پس از انجام داکت کشی و خواباندن کابل ها درون داکت، حال نوبت به کی استون میرسد. کی استون در واقع همان پورت شبکه است، که با نام پریز شبکه نیز شناخته می شود. کی استون ها انواع مختلف در استاندارد های مختلف دارند که مهم ترین آن ها از نظر استاندارد Cat 5 و Cat 6 هستند و از نظر نوع ساخت نیز می توان به عنوان مثال به کی استون های Ftp و Sftp اشاره نمود. اگر این دسته بندی ها کمی شما را گیج می کند، اصلا نگران نباشید، چرا که این دسته بندی ها و استانداردها دقیقا مطابق استاندارد های کابل شبکه هستند و با توجه به نوع کابلی که خریداری می کنید نوع کی استون شما هم مشخص می گردد. کی استون ها نیز با توجه به کشور تولید کننده و نوعشان قیمت های متفاوتی دارند.

تجهیزات راه اندازی VoIP – رک

در نهایت تمامی کابل های شما بایستی در یک رک ایستاده یا دیواری آرایش شوند، تا مدیریت و عیب یابی سیستم شبکه شما ساده تر گردد و نظم و زیبایی ظاهری کار نیز حفظ گردد. داخل رک نیز می توان با استفاده از پچ پنل و کی استون تمامی کابل ها را سر بندی نمود تا کابل ها به صورت مستقیم به سوئیچ متصل نشوند و نظم رک حفظ گردد.

تجهیزات راه اندازی VoIP – اکتیو

وقتی صحبت از روش های مختلف راه اندازی ویپ می شود، بیشتر منظور تفاوت در تجهیزات اکتیوی است که می توانید برای سیستم خود انتخاب کنید. برای مثال می توانید از سانترال های ویپ استفاده نمایید، که خطوط تلفن به صورت مستقیم روی آن ها نصب می گردد و خود دستگاه دارای نرم افزار مورد نیاز شما است، اما محدودیت هایی از نظر تعداد داخلی دارد و یا از گیت وی استفاده کنید و نرم افزار را به صورت جداگانه نصب کنید؛ به صورت کلی تجهیزات راه اندازی VoIP از قرار زیر هستند:

تجهیزات اکتیو VoIP – سوئیچ شبکه

بدون توجه به اینکه چه سیستمی را برای راه اندازی ویپ انتخاب می کنید، بدون شک برای اتصال دستگاه های مختلف شبکه کامپیوتری خود به یک سوئیچ نیاز خواهید داشت. سوئیچ ها انواع متفاوتی دارند که در زیر به برخی شاخص های مربوط به سوئیچ اشاره می کنیم:

  • تعداد پورت های سوئیچ
  • سرعت انتقال اطلاعات که می تواند 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه باشد.
  • قابلیت PoE (برق رسانی از طریق کابل شبکه)
  • نوع آپ لینک
  • مدیریت پذیر بودن (سوئیچ های لایه 3)

در صورتی که در رابطه با سوئیچ های شبکه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، به مطلب “سوئیچ شبکه” مراجعه نمایید.

تجهیزات اکتیو VoIP – گیت وی

کار اصلی گیت وی در راه اندازی سیستم های ویپ، تبدیل خطوط آنالوگ به خطوط سیپ است، در واقع گیت وی دستگاهی است که کمک می کند، خط آنالوگ تلفن در سیستم کامپیوتری قابل شناسایی و استفاده باشد. گیت وی ها به صورت کلی دو دسته دارند:

  • گیت وی FXO
  • گیت وی FXS

گیت وی FXO برای ورود خطوط تلفن به سیستم تلفنی ویپ شما است. به بیان واضح تر، گیت وی دستگاهی است که خط تلفن شما به آن متصل می گردد و پس از تنظیم گیت وی و اتصال آن به سوئیچ، خط تلفن شما به سیستم تلفنی ویپتان متصل می گردد. کاربرد گیت وی FXS برعکس گیت وی FXO است. فرض کنید سیستم تلفنی ویپ خود را راه اندازی کرده اید و قصد دارید در سیستم خود از تلفن های آنالوگ معمولی استفاده کنید، در این صورت با اتصال تلفن آنالوگ به گیت وی FXS می توانید آن ها را در سیستم تلفنی VoIP قابل استفاده نمایید.

تجهیزات اکتیو VoIP – سرور

در سیستم تلفنی ویپ، شما نیازمند یک سیستم عامل برای مدیریت تماس ها هستید. برای نصب این سیستم عامل شما به یک کامپیوتر یا سرور نیاز خواهید داشت. اگر در حال حاضر در مجموعه خود سرور دارید، می توانید سیستم تلفنی ویپ خود را نیز روی سرور نصب کنید و در غیر این صورت می توانید یک دستگاه سرور خریداری کنید و یا یک کیس کامپیوتر را به سیستم تلفنی خود اختصاص دهید. در نظر داشته باشید که کامپیوتری که به سیستم تلفنی اختصاص می یابد، همواره روشن خواهد بود و امکان استفاده دیگری به جز سرور سیستم تلفنی شما را نخواهد داشت.

تجهیزات اکتیو VoIP – سانترال

سانترال های ویپ می توانند بهترین گزینه برای مجموعه های کوچک با تعداد خطوط تلفن کم باشند. این سانترال ها ترکیبی از گیت وی و سرور هستند، خطوط تلفن به صورت مستقیم به آن ها متصل می گردد و همچنین می توانید خط سیپ ترانک را نیز بدون نیاز به روتر به آن ها متصل نمایید. این سانترال ها از نظر فیزیکی بسیار کوچک هستند (بعضا به اندازه یک مودم ADSL) و فضای کمی اشغال می کنند و زمینه را برای یکپارچه تر شدن سیستم ویپ شما فراهم می کنند.

تنها ایرادی که می توان به این سانترال ها وارد نمود نداشتن قابلیت گسترش در آینده است و هزینه افزودن خط در آینده به سیستم تلفنی برای شما بیشتر از حالتی خواهد بود که از گیت وی و سرور استفاده نمایید. از نظر هزینه راه اندازی اولیه، تقریبا هزینه خرید گیت وی و سرور، با سانترال ویپ یکی خواهد بود، اما در صورتی که سرور در مجموعه شما موجود باشد، یا یک کیس کامپیوتر بدون استفاده داشته باشید، هزینه شما بسیار کمتر خواهد شد.

تجهیزات اکتیو VoIP – تلفن تحت شبکه

تلفن تحت شبکه همانطور که از نامش مشخص است به تلفن هایی می گویند که قابلیت اتصال به شبکه کامپیوتری را دارا هستند. این تلفن ها از طریق کابل شبکه و سوکت شبکه به سوئیچ متصل می شوند و امکان اتصال خط تلفن به صورت مستقیم به آن ها وجود ندارد. ویژگی هایی که باعث تفاوت قیمت این تلفن ها می شوند، عبارت اند از:

  • دارا بودن یا نبودن قابلیت POE
  • نمایشگر LED ساده یا نمایشگر رنگی
  • دارا بودن امکان مکالمه تصویری
  • هوشمند بودن
  • سرعت پورت شبکه تلفن
  • دارا بودن یا نبودن صدای با کیفیت HD
  • و …

تجهیزات اکتیو VoIP – مودم و روتر

نیاز یا عدم نیاز شما به مودم و روتر کاملا به سیستم تلفنی که قصد راه اندازی آن را دارید بستگی دارد، به صورت مثال اگر قصد اتصال از راه دور به سیستم تلفنی خود را دارید، حتما به روتر نیاز خواهید داشت، یا در صورتی که قصد استفاده از خطوط سیپ ترانک مخابرات را دارید (خطوط 5 رقمی) باز نیاز به استفاده از روتر خواهید داشت، در صورتی که قصد استفاده از خطوط تلفن اینترنتی را نیز داشته باشد، نیازمند یک مودم ADSL خواهید بود. به صورت کلی سیستم تلفنی ویپ نیازمند مودم و یا روتر نیست و نیاز شما به این دستگاه ها فقط در صورتی است که بخواهید سناریویی خاص پیاده سازی کنید.

در صورتی که به اطلاعات بیشتری در رابطه با روتر نیاز دارید به مطلب “روتر چیست؟” مراجعه کنید.

 

تجهیزات راه اندازی VoIP – جمع بندی

در این مطلب سعی کردیم تا توضیح مختصری در رابطه با کلیه تجهیزات راه اندازی VoIP خدمت شما ارائه دهیم، در صورتی که بخشی از مطلب برای شما گنگ بود یا نیاز به راهنمایی بیشتر در رابطه با راه اندازی VoIP دارید، می توانید از طریق واتس اپ و یا شماره تلفن های شرکت با ما در ارتباط باشید.

مطالب مرتبط

راه اندازی ویپ

نصب سیپ ترانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *