آموزشی, مطالب تخصصی, معرفی

هرچیزی که در رابطه با ویپ VoIP باید بدانید.

ویپ (VoIP)

ویپ VoIP چیست؟

کلمه VoIP مخفف عبارت Voice over Internet Protocol متدی برای برقراری تماس‌های تلفنی بر بستر شبکه است. ویپ با توجه به قابلیت‌هایی رایگان مثل صندوق پیام‌گیر صوتی، مسیردهی تماس‌ها، ضبط تماس، ویدئو کنفراس و … در مقایسه با سیستم‌های تلفنی سنتی بسیار ارزان‌تر و کارآمد تر است.

ویپ VoIP چگونه کار می‌کند؟

به بیان بسیار ساده، ویپ VoIP  سیگنال‌های آنالوگ را دریافت می‌کند و آن‌ها را به فرم دیجیتال کدگذاری می‌کند و سپس این سیگنال‌ها را بر بستر شبکه یا اینترنت انتقال می‌دهد. در بخش گیرنده، سیگنال‌های کدگذاری شده رمزگشایی می‌شوند تا مخاطب صدای فرستنده‌ی صدا را دریافت کند. این کار از طریق پروتکل آغاز جلسه (SIP)  انجام می‌شود. این پروتکل وظیفه‌ی آغاز، نگهداری، بهبود کیفیت و پایان جلسات ارتباطی که شامل صدا، تصویر، متن و گونه های دیگر ارتباطی می‌شود را بر عهده دارد.

شرکت مخابرات و دیگر شرکت‌های ارائه دهنده‌ی خدمات تلفنی روزبه‌روز در حال حذف سوییچ‌های سنتی و کوچ به سمت ویپ VoIP  هستند. اگر شما تماس راه دور با خارج از کشور داشته باشید حتما از سیستم ویپ استفاده نموده‌اید. همچنین احتمالا عبارت VoLTE را گاهی اوقات بر صفحه تلفن همراه خود دیده‌اید که اشاره به انتقال صدا بر بستر LTE دارد. شرکت ایرانسل امکان VoLTE را برای برقراری تماس با کیفیت HD ارایه می‌نماید. در حال حاضر شرکت مخابرات نیز برای فاصله‌های طولانی تماس شما را بر بستر شبکه انتقال می‌دهد و در مرکز مخابراتی مقصد تماس باز به حالت سنتی برمی‌گردد و به مخاطب شما می‌رسد.

حال برای راه اندازی سیستم ویپ VoIP  چه راه‌های وجود دارد:

تبدیل کننده تلفن آنالوگ (ATA)

از طریق یک تبدیل کننده می‌توان خط تلفن آنالوگ را به یک کامپیوتر و شبکه متصل کرد. تبدیل‌کننده‌ها انواع گوناگونی دارند و برخی هم توانایی تبدیل آنالوگ به دیجیتال و هم سرور ویپ VoIP  دارند و برخی برای انجام هرکدام از دو مورد ذکر شده نیازمند نرم‌افزارهای مربوطه هستند.

تلفن‌های آی پی (IP phones)

این تلفن‌ها به نام تلفن سیپ یا سیپ فون یا حتی سافت‌فون نیز شناخته می‌شوند. به صورت ساده این دستگاه یا نرم‌افزار برای استفاده از سیستم ویپ VoIP  طراحی شده است. این تلفن‌ها دو مدل کلی مبتنی بر سخت‌افزار و مبتنی بر نرم‌افزار دارند. سافت‌فون‌های مبتنی بر نرم‌افزار، برنامه‌هایی هستند که از طریق اتصال هدست و یا میکروفن و اسپیکر کامپیوتر و یا تجهیزات پیش‌فرض گوشی موبایل، تماس را ارسال و دریافت می‌کنند. سیپ‌فون مبتنی بر سخت‌افزار ظاهری کاملا شبیه به تلفن‌های سنتی دارد. تنها تفاوت این تلفن‌ها این است که به صورت مستقیم به شبکه متصل می‌شوند و امکان اتصال مستقیم به خط تلفن را دارا نیستند. این تلفن‌ها دارای هاب شبکه هستند و اتصال شبکه‌ی خود را با کامپیوتر به اشتراک می‌گذارند، لذا نیازمند پورت شبکه مخصوص به خود نیستند.

کامپیوتر به کامپیوتر

این روش ارزان‌ترین حالت ویپ VoIP است. تنها تجهیزات مورد نیاز چند نرم‌افزار رایگان، یک میکروفون، اسپیکر و اتصال به شبکه و اینترنت است. البته بدون شک این سیستم از لحاظ کیفیت تماس قابل مقایسه با سیپ‌فون‌ها نیست.

مزایای ویپ VoIP

  • راه‌اندازی ساده در مقایسه با سانترال
  • در کوتاه و بلند مدت بسیار کم هزینه‌تر است
  • ویژگی‌های اضافه در مقایسه با سیستم‌های سنتی، مثل اپلیکیشن‌های رایگان اندروید و آی او اس که قابلیت تعریف داخلی را بر گوشی تلفن همراه فراهم می‌کنند.
  • کارایی بیشتر و توانایی استفاده در حرکت، هرجا دسترسی به اینترنت فراهم شود امکان استفاده از سیستم ویپ VoIP وجود دارد.
  • ویپ VoIP توانایی مسیردهی به تماس‌ها، پاسخ خودکار، ضبط مکالمه و تماس‌های کنفرانسی با ظرفیت بالا را دارد و تا حد بالایی نیاز به اپراتور تلفن را کاهش می‌دهد.
  • از طریق استفاده از سیستم‌های ویپ VoIP ابری محدودیت مکانی نیز کاملا از بین می‌رود و از هر‌جای دنیا می‌توانید از طریق خطوط خود اقدام به برقراری تماس کنید.
  • با هزینه‌ی بیشتر امکان اتصال یکپارچه سیستم ویپ VoIP به سیستم CRM وجود دارد.

معایب ویپ VoIP

  • بزرگترین عیب ویپ VoIP وابسته بودن سیستم به برق است. در صورت قطع برق سیستم تلفن نیز از کار می‌افتد. برای جلوگیری از این مشکل باید یوپی‌اس و باطری تهیه شود که هزینه را افزایش می‌دهد.
  • تاخیر و افت کیفیت صدا. این مشکل بیشتر در زمان استفاده از اینترنت ضعیف اتفاق می‌افتد که از معایب ویپ VoIP به حساب می‌آید.
  • به دلیل قرارگیری در بستر اینترنت امکان نفوذ ویروس، کرم و هکرها به سیستم ویپ VoIP وجود دارد. (به مقاله امنیت ویپ (VoIP)  مراجعه کنید.)
  • در سیستم‌های ویپ VoIP کامپیوتری میزان قدرت پردازش کامپیوتر مورد استفاده و میزان کار کشیدن از کامپیوتر در لحظه بر روی کیفیت تماس تاثیر می‌گذارد. در صورت ضعیف بودن کامپیوتر و یا استفاده از نرم‌افزارهای سنگین در کنار تماس تلفنی امکان افت کیفیت تماس وجود دارد.

با اینکه تغییر از سیستم تلفن سنتی به ویپ VoIP  می‌تواند معایبی نیز داشته باشد، مزایای تغییر و ارتقاء سیستم فعلی به ویپ  بسیار بیشتر است. هنگامی که تصمیم به راه‌اندازی ویپ گرفتید، حتما از چند شرکت مختلف مشاوره بگیرید و از آن‌ها بخواهید تا مشتری‌های خود را به شما معرفی کنند. چراکه از مهم‌ترین فاکتورهای راه‌اندازی ویپ شرکتی است که قصد راه اندازی ویپ  را برای شما دارد. در صورت طراحی درست سیستم مورد نیاز شما، هزینه کمینه و کیفیت بیشینه می‌گردد.

1 دیدگاه در “هرچیزی که در رابطه با ویپ VoIP باید بدانید.

  1. رضا جعفری گفت:

    احسنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *